Lav korrekte PDF filer klar til det relevante brug

PDF formatet har om noget format de facto været standardformat for den grafiske branche i snart mange år. Formatet er udviklet af softwarevirksomheden Adobe som et platformsuafhængigt format til både trykte medier såvel som det skærmbrug.
Filformatet var oprindelig tænkt som et udvekslingsformat med indbygget komprimering af fildata som alternativ til de ind imellem meget store postscriptfiler, som man brugte til fotosættere og platesettere.
Nok pga. Adobes politik med en gratis light version af programmet til at arbejde med og vise PDF filer - Adobe Acrobat Reader - har formatet fået en enorm succes som filudvekslingsformat, hvor man som skaber af PDF filen kan være relativ sikker på at det man ser på skærmen, også er det, der kommer ud på tryk. Du kan downloade den gratis Adobe Reader her (eksternt link hos Adobe)
Siden den første version, er der naturligvis sket en stor udvikling af formatet, og man har mange muligheder for indstille sin PDF fil til at dække de behov man har med filen - det er bl.a. at styre de anvendte skriftsnit, sikre bestemte farveprofiler og f.eks. at indsætte restriktioner i bruge af filen.

Der er mange måder hvorpå man kan generere PDF filer - vi anbefaler at man bruger Adobes PDF Distiller eller programmernes egne PDF generatorer. Der findes dog et væld af mere eller mindre kvalificerede PDF generatorer, der stilles gratis eller næsten gratis til rådighed på internettet.

For at være rimelig sikker på at PDF filen er lavet korrekt til brug i trykkeriet, anbefaler vi at du bruger vores PDF options, som du kan downloade her. (Højre museklik på linket og vælg "Gem destination som" i rullemenuen). Når du har downloadet options filen, kan du placere den i PDF settings mappen. På Windows styresystemer vil mappen typisk ligge i "c:/users/dit brugernavn/appdata/roaming/adobe/adobePDF/Settings". På den måde er profilen altid tilgængelig, når du laver PDF filer. Du kan dog i alle hovedprogrammer - MS Word, Adobe InDesign mv. - referere direkte til joboptions filen, hvor du nu har lagt den.